Sat Balta, Com. Runcu, Gorj, Romania Tg.Jiu:15 km(DN67D) directia Baia de Arama Baia de Arama:30 km(DN67D) directia Tg.Jiu
     

Zona Olteniei de Nord este una dintre cele mai bogate din Romania si din Europa de Est.

Cheile Sohodolului       Rezervatia naturala întinsa pe o suprafata de 350 hectare a fost declarata arie protejata prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 si reprezinta o zona de chei sapate în calcare cretacice de apele pârâului Sohodol, cu forme diversificate de relief (doline, canioane, lapiezuri, avene, pesteri, abrupruri stâncoase), cu flora si fauna specifica Meridionalilor.
       Aria naturala protejata atrage anul mii de turisti din tara si din strainatate. Narile, Fusteica, Inelul, Pestera Popii, Pestera Gârla Vacii sunt niste repere impresionante ale acestei zone, dintre care cea mai vizitata este Pestera Popii datorita picturilor cu siluete antropomorfe de culoare neagra.Pe cheile Sohodolului se practica alpinismul pe cele 120 de trasee special amenajate.
       Avand in vedere zona deosebita a fost infiintat programul Romania Gorj Adventure care ofera o multitudine de activiti pentru toate varstele ca: rafting, canyoning/cascade, alpinism, escalad speologie pesteri si avene, mountain-bike, cicloturism, rapel, tiroliana, drumetie montana, offroad, Atv, scuba diving si speo scuba, etc.

 

Constantin Brancusi

       Considerat patriarhul sculpturii moderne a secolului XX Constantin Brancusi se nastea la Hobita la doar cativa kilometrii de Casa Diaspora. Casa memoriala Constantin Brancusi este deschisa vizitarii turistilor.
       In orasul Targu-Jiu situat la doar 15 minute se afla ansamblul artistic Calea Eroilor, ansamblu ce cuprinde Coloana Infinitului, Masa Tacerii si Poarta Sarutului.Manastiri

 

       La doar 10 minute se afla manastirea Tismana, manastire unde Tudor Vladimirescu citea la 1821 Prolamatia de la Pades. Zona este incarcata de spiritualitate cu biserici de lemn si chiar un altar amenajat intr-o pestera in munte.